Slove Muscelene

Câmpulung Muscel este fără îndoială unul dintre punctele majore de interes şi de atracţie turistică din regiunea Argeşului, cu o contribuţie remarcabilă la istoria culturală a neamului românesc.  Aşezarea a prins contur pe la sfârşitul primului mileniu, dar abia 500 de ani mai târziu a reuşit să rămână un reper în istoria românilor. Anul 1521 este binecunoscut pentru iniţiativa scrisă a boierului Neacşu Lupa, care îi trimite lui Hans Benker din Braşov o scrisoare ce divulgă planurile secrete ale turcilor. Neacşu Lupa nu băniueşte de fapt, că această scrisoare va deveni primul act înscris păstrat în limba română.

În 1642, tipografia câmpulungeană tipăreşte ce-a de-a doua sa carte, ”Învăţături preste toate zilele”, una dintre primnele cărţi apărute în limba română, în Ţara Românească. Totodată, la scurt timp după înfiinţarea şcolii domneşti de la Câmpulung în anul 1669, Mitropolitul Teodosie încredinţează dascălilor cîmpulungeni prima versiune românească a Vechiului Testament, începută de către Nicolae Milescu Spătarul – cartea ce a stat la baza pregătirii Bibliei de către Şerban Cantacuzino.

În decursul timpului, oraşul a avut perioade atât de înflorire cât şi de stagnare sau declin, însă a rămas un reper pentru existenţa locuitorilor fostului judeţ Muscel şi a celor care respectă şi iubesc istoria neamului. Sub influenţa acestei bogate moşteniri culturale s-a născut ideea simpozionului anual ”Slove Muscelene”, acesta având obiectivul clar de a sprijini şi de a promova cultura, obiceiurile şi istoria acestui loc. Evenimentul se desfăşoară în perioada zilelor Câmpulungului, adică în jurul datei de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie, ocrotitorul oraşului.

Evenimentul a debutat în 2009 şi de-a lungul celor cinci ediţii au participat numeroase personalităţi  dintre care amintim pe academicianul Florin Filip (la vremea aceea vicepreşedinte al Academiei Române), profesorul Gheorghe Barbu (rector al Universităţii din Piteşti), profesorul Rodica Zane (prodecan Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti), Carmen Croitoru (director general la Institutul Naţional de Cercetare şi Formare în Cultură), directori de biblioteci (Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, Biblioteca Universităţii ”Politehnica” din Bucureşti, Biblioteca Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu, Biblioteca Judeţeană Târgovişte, Biblioteca Judeţeană Braşov), dar şi specialişti din biblioteci şi instituţii culturale din judeţ.

Ajuns la cea de-a cincea ediţie în anul 2014, evenimentul s-a desfăşurat în perioada 17-18 iulie, bucurându-se de prezenţa şi interesul a numeroase personalităţi din domeniul cultural, din învăţământul universitar, a numeroase personalităţi din viaţa ştiinţifică, dar şi a oficialităţilor locale. Evenimentul a fost organizat de Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică,  beneficiind de sprijinul Universităţii din Bucureşti, Primăriei Municipiului Câmpulung Muscel, al Bibliotecii Municipale ”Ion Barbu”, precum şi al asociaţiei DigiLib Muscel.

Tema ediţiei din anul 2014 a fost ”Accesul deschis la informaţia culturală digitală”. La deschiderea evenimentului din acest an au rostit alocuţiuni şi mesaje de bun venit invitaţilor şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din România, Dl. Dragoş Neagu, Primarul Municipiului Câmpulung Muscel, Dl. Călin Andrei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dl. Constantin Polexe, precum şi directorul Bibliotecii Municipale ”Ion Barbu”, Dr. Ştefan Ştefănescu. Nucleul evenimentului a constat în lucrările tematice prezentate în plen, urmate de discuţii şi dezbateri active susţinute de către participanţi şi invitaţi.

Cea de-a doua zi a evenimentului a fost dedicată tinerilor cercetători şi doctoranzi din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. Astfel, în cadrul unei sesiuni de comunicări având aceeaşi tematică, tinerii cercetători au susţinut un număr de şase prezentări, urmate de întrebări şi discuţii în jurul unei mese rotunde. Totodată,  ediţia de anul acesta a prilejuit lansarea a trei volume de carte, precum şi vizite la Biblioteca Malu, bibliotecă privată deschisă publicului, precum şi vizite la cele mai importante obiective istorice din Câmpulung Muscel.

Prof. dr. ing. Doina BANCIU

Caută informații în website

Register For This Site

Registration confirmation will be e-mailed to you.